Lente 2023: een rondje langs de ZCK-velden in paar minuten

Terwijl een voorzichtig lente-zonnetje zo nu en dan opduikt is het pootjebaden in de Kurenpolderplas nog wel een koude bedoening. Neemt niet weg dat er al druk gezeild wordt. En ook naast het water is er genoeg te beleven. In paar minuten ben jij weer bij hoe het reilt en zeilt op dit moment in Hank! Uw redacteur jaagt op alles en iedereen onder ZCK-vlag. Meer juice? Let me know!

Lasers soms NIET, SOMS WEL in actie

Rare titel. Laat me het toelichten. Donderdag 6 april was de eerste keer van het seizoen dat de Laser Masters weer het water op gingen. En een hapje eten. Omdat het opstarten was (materiaal!), het keihard regende en Henk lekker had gekookt bleef het die avond bij… gezellig hapje eten aan de bar! Ook prima. Donderdag 20 april is training 2. Werd er dan helemaal niet Laser gezeild? Jawel! Sjors Zwart was met de ILCA4 (Laser 4.7) actief op het ILCA Youth Easter event op het Garda-meer (FVM, Italië). Na jaren Splash en een korte uitstap naar de 29-er was dit zijn eerste internationale Laser-event en hij pakte zelfs al bij een race de 11e plek. Uiteindelijk werd hij 56e van de 168. Beste (en enige) Nederlander.

 

Optimisten volop in de weer!

Bij ZCK zijn er diverse Optimisten-groepjes actief.

  • De absolute beginners gaan 21 mei beginnen met CWO-training. We zoeken nog deelnemers. Welke kinderen in je omgeving gun jij dit? Meld ze aan!.

  • De groep erna (Optimist B met o.a. Emma, Maas, Zara, Robert-Jan en meer) is afgelopen weekend begonnen met hun eerste rondjes van het seizoen op de plas onder leiding van Eva. Dit was helaas van korte duur, omdat het RC Powerboat-event speedbootjes plaatsvond op de Kurenpolder. Oeps! Snel aan de kant en wat theorie oefenen. De A1-zeilers hadden geen training en wilden ook meezeilen. Zij doken uiteindelijk maar de koude plas in.

  • De gevorderde Optimist-zeilers (A2 met Maxine, Eva, Lucas en Yade) zijn o.l.v. trainer Sebastiaan al weer op het grote water (Grevelingen) te vinden. Erg leerzaam en wat maken ze een stappen! Martijn, vader Yade, vertelt: “Een prachtige dag bij Bruinisse, in de ochtend 14kts wind ZO. Met vier stoere ZCK opti kids onder begeleiding van trainer Sebastiaan was het na een aantal korte kruisrakken in de kom voor Aquavitesse tijd voor het echte werk. Buitengaats op het Grevelingen stonden gelijk pittige golven. Na de eerste vijf minuten was de rescue rib snel ter plaatsen om Lucas overeind te helpen. Na wat hozen was hij klaar voor een mooi kruisrak tot aan de GH12. In de middag heeft het team startjes geoefend en was er een korte baan waar ze op moesten kruisen wederom tot aan de GH12 en na ronding over bakboord (waarbij menig schipper de voorrangsregels in koor uitspraken, “ruimte voor de ton”) ging ieder voor de wind terug. Vijf korte wedstrijden met de laatste een foto finishlijn tussen de pieren bij Bruinisse haven. Een geslaagde dag dus!

  • De vergevorderden (Optimist A1, Loek, Melle, Isabella en Friso) die met het regio talententeam Team Rotterdam Optimist meetrainen hebben al de eerste trainingen en wedstrijden erop zitten. Zij trainen op diverse plekken en hebben meegedaan met de ijskoude Optispring (1&2 april op de Grevelingen) en de Magic Marine Easter Regatta (vier dagen rond Pasen op de Braassem) met prima resultaten tussen de top van het Optimisten-veld in Nederland en buitenland (o.a. Team USA). Op naar de United 4’s en de DYR.

Voor alle Optimisten van ZCK geldt: de Combi’s komen er ook weer aan. Een mooie kennismaking met het wedstrijdzeilen.

 

Als een Splash in het water

Tot voor kort hadden we een grote groep Splash-zeilers maar dat is iets teruggelopen. Sommigen gingen studeren, anderen zijn elders gaan zeilen, maar ook is er sprake van nieuwe Splash-leden. Voor nu zeilen ze mee met de Optimist-groep op de plas en soms een wedstrijd. Zo is er deelgenomen aan het SKON paasevent in Heeg door de zusjes Jitte en Margje en werd oud-ZCK-er Philein eerste. Check de drone-beelden hier. In juni wordt er deelgenomen aan de SKON-tour bij ZV Belterwiede.

 

ZCK grote boten

Nee, op de Kurenpolderplas kan je niet met grote boten varen, laat staan racen. Toch durven we van drie grote boten wel wat ZCK-bloed te claimen:

  • De afgelopen jaren echter voer de First 40 ‘Elke’ onder ZCK-vlag haar wedstrijden in het Nederlandse circuit. Recent is de boot van Frans verhuisd naar Spanje wat een mooie operatie was. Ook gelijk het moment om veel materiaal te upgraden en aan te vullen. De Elke is weer helemaal klaar. Er zal worden deelgenomen aan diverse wedstrijden. Wederom onder ZCK-vlag in de ORC2-klasse. De eerste wedstrijd op het programma is de 50e editie van de Trofeo Conde de Godó eind mei in Barcelona in een pittig deelnemersveld.

  • Barcelona is al ver, maar ZCK-lid van het eerste uur Barbara Snieders en haar gezin varen in hun Grand Soleil 45 “.G” de hele wereld over. Je kan hun tocht volgen op de speciale site Roundatlantic.nl.

  • En dan is er ook nog onze voorzitter Gerd-Jan Poortman die met zijn team ROST op de Ker 46 “Van Uden” begonnen is met de derde lichting zeiltalenten. De schitterende boot is helemaal strak getrokken en lichter gemaakt en afgelopen weekend weer te water gelaten. De Van Uden vaart onder vlag van KR&ZV De Maas en heeft een aantal pittige internationale wedstrijden op de planning.

 

Naast het water: ZCK Legends & meer gezelligheid!

De ZCK legends, een bont gezelschap ZCK-leden van het eerste uur, hebben eind maart hun eerste gezamenlijke lunch gehad op de club. Met 16 aanmeldingen en een lunch verzorgd door Henriet en Tjepko was het als vanouds gezellig. Op de club zelf is afgelopen ook hard gewerkt aan het klaarmaken voor het seizoen. Kleine en grote klussen, opruimwerk en de bar is aangevuld door de bar-commissie.

 

Help mee nieuwe CWO-klasjes te vullen! Nieuwe kinderen welkom voor CWO 1 & 2.

Achter de schermen is het bestuur nog hard op zoek naar opvolgers en is er een groep gestart met het werven van leden en CWO-aanmeldingen in het bijzonder. Wie in jouw omgeving zoals straat, school, hockeyclub, netwerk heeft kinderen die jij zo 5 zondagen in mei en juni ziet genieten in een Optimist? Maak ze attent op ons CWO-zeilen! We kunnen hard nieuwe aanmeldingen gebruiken.