ZeilClub Kurenpolder

View Original

ZCK ALV 2023: doorkijkje toekomst en vrijwilliger van het jaar uitgereikt

Afgelopen zondag 12 februari was de ALV 2023 in ons ZCK clubhuis. Na het welkom werd er eerst teruggeblikt op afgelopen jaar.

2022: veel activiteit bij ZCK

Er werd een rondje langs de velden gemaakt. Zo kwam het mooi aangelegde kunstgrasveld ter sprake dat enorm bevalt en vertelde het bestuur over een nog (gesponsord) aan te schaffen trainingsvlot. De ZCK legends vertelden dat ze met een tjokvolle agenda 2022 introkken, maar het aantal dagen iets teruggeschroefd hebben. Ze genieten ervan en zijn voornemens nog meer ZCK-events te bezoeken komend jaar. Vanuit het CWO Optimist zijn een aantal nieuwe leden toegetreden tot ZCK en naast Optimist A (de meest gevorderden) die fanatiek met het regionaal talententeam Team Rotterdam Optimist (TRO2) meetrainen op open water onstaat er nu ook een Optimist B-groepje dat vanaf de plas ook af en toe het grote water verkent. De Splash-groep is in aantal wat teruggelopen, hoewel er wel een nieuw (Laser-)lid bij de groep aansluit. De Laser Masters draaiden ook lekker hun jaar 2022 en hebben zo goed en kwaad mogelijk de gezamenlijke maaltijd voor zichzelf verzorgd, nadat Albert dit jaren deed.

In 2022 waren er een aantal wedstrijden op de plas: de Zomer- en Herfstcup en de Combi Rotterdam, editie ZCK. Naast alle vrijwilligers worden Monique en Jochum bedankt voor het wedstrijdcomité. Extra inkomsten, maar bovenal reuring, werden verkregen uit een aantal ‘bonusevents’. Zo was er naast het reguliere ZCK Optikamp nog een mini-kamp voor schoolkinderen uit Breda, maakten een tweetal scholen gebruik van het clubhuis als externe locatie en worden er trainingen gebarentaal gegeven door een externe partij. In april vond er ook een internationaal Powerboat treffen plaats. De kosten waren in 2022 lager dan begroot en de inkomsten hoger dus netto hebben we een mooi jaar gedraaid! De kascommissie bestaande uit Paul en Richard ging accoord. Na het uithameren van het bestuursjaar 2022 (decharge) neemt David de plek van Richard over en vormt samen met Paul de nieuwe kascommissie.

Uitreiking Richard Janssen Vrijwilliger van het Jaar-bokaal

Vorig jaar is er bij ZCK een nieuwe wisselprijs ingevoerd: De vrijwilliger van het jaar. Deze is vernoemd naar Richard Janssen voor zijn jarenlange inzet en hij was gelijk de eerste winnaar samen met Albert. Dit kan je in het ALV-verslag van vorig jaar teruglezen en zien. Ook dit jaar betreft de winnaar een tweetal: Dafne Kuipers en Jasper Leunk samengevat onder Familie Leunk. Dafne heeft (samen met Eveline) de barcie in handen en doet dit met veel energie. Jasper heeft vorig als trekker van marketing & communicatie onder meer de website doorontwikkeld, social media verzorgd en ons van vele foto’s voorzien. Heel fijn!

Jasper en Dafne krijgen wijn, bloemen en de bokaal uit handen van voorzitter Gerd Jan Poortman

2023 en verder: een taaie kluif met een glimpje hoop!

Voor komend jaar wordt het puzzelen qua invulling. Er zijn een aantal leden bij, maar tegelijkertijd zien we dat een aantal vaste vrijwilligers veel buiten de plas te vinden zijn met hun gevorderde kinderen. Zo is ZCK naarstig opzoek naar een coördinator CWO die de nieuwe ouders helpt onboarden bij ZCK, contact onderhoud tussen en met ouders en trainers en primair aanspreekpunt is. Richard en Albert geven aan tot die tijd een aantal zondagen ter plekke voor hun rekening te kunnen nemen. Qua begroting gaan we redelijk gelijk door. Mogelijk valt de begroting iets lager uit gezien we een kleine ledenterugloop hebben en mogelijk niet alle evenementen doen. De lidmaatschapsgelden blijven gelijk op de ZCK Legends na. Hun lidmaatschap wordt iets goedkoper. Het bestuur deelt de concept kalender en hier wordt ad hoc nog wat op geschoten. Na finalisering zal deze ook online op de website in de agenda te zien zijn.

Vervolgens trekt het bestuur aan de bel. Zij hebben al langere tijd aangegeven na vijf jaar opgevolgd te willen worden, maar niemand heeft zich dusver aangemeld. Na 2023 en het liefst eerder stoppen zij er mee. Dit is een harde grens. Met de aanwezige leden wordt vervolgens gekeken welke oplossingen er zijn. Dit varieert tussen noodscenarios (als er echt niets los komt) en tijdelijke oplossingen. Vanuit de zaal zijn er diverse leden die delen op willen pakken, maar opvolging voor het dagelijks bestuur is er niet. Conclusie is ook dat dit valt of staat bij meer nieuwe ledenaanwas (het aantal leden/gezinnen om uit te putten is nu simpelweg te weinig om alle taken rond ZCK op te pakken) en dat in een tijd waarin veel sportclubs het zwaar hebben om leden, laat staan gecommitteerde leden te vinden. De titel van de alinea refereert aan het toch wel twee voor twaalf gevoel wat in de zaal hing en tegelijkertijd er toch weer geluiden waren dat we ZCK niet zomaar kopje onder laten gaan! Op naar 2023; we gaan er een mooi jaar van maken!

nota bene: sfeerverslag vanuit de zaal opgetekend door uw redacteur. Dit zijn niet de notulen.