ZeilClub Kurenpolder

View Original

Van ZCK naar (jeugd) WK

ZCK-DNA AANWEZIG OP JEUGD WK ZEILEN 2022 SCHEVENINGEN

Linde Timmermans (17 jaar, Nacra 15) en Daan Boekholt (18 jaar, ILCA6) maakten hun eerste meters op de Kurenpolder bij Zeilclub Kurenpolder (ZCK). Manager Sailing van het WK, Ilse Janssen, is ook ZCK-er van het eerste uur. We stelden ze wat vragen.De Dutch Youth Regatta in Workum is amper over of we zien dat de North Sea Regatta inshores in volle gang is met een rijkheid aan klassen. Op DYR werd Daan overduidelijk eerste in de harde wind en Linde samen met Michiel van der Vorm 4e, (eerste Nederlander). Na anderhalve dag staan jullie beiden eerste in jullie klasse op de NSR.

Lekker gevoel richting het WK? 

Linde: Ja de NSR is ook al gelijk op de locatie van het jeugd WK in Scheveningen dus het voelt zeker fijn om hier een wedstrijd te kunnen varen. De DYR vind ik een van de leukste evenementen binnen Nederland, er komen altijd veel zeilers op af zowel Nederlanders als buitenlanders (dit jaar 830 deelnemers uit 19 landen - redactie). Dit jaar hebben we harde wind gehad op de DYR en dat zorgde ook voor heel wat uitstel (op onze baan). Maar uiteindelijk mooie wedstrijden gehad en daarmee het jeugd WK gehaald.

Daan: Mooi natuurlijk dat ik de DYR zo mooi heb kunnen winnen. Eindelijk een keer wind, dat werd tijd. Ik houd namelijk van zo hard mogelijke wind, hahaha. Ik heb dit jaar 50% getraind en 50% op school gezeten dus het is mooi dat het uitbetaalt. 

Wat hebben jullie verder nog gedaan als voorbereiding? En welke wedstrijden of trainingen liggen er nog tussen nu en het WK? 

Daan: Youth Worlds zal plaatsvinden in Scheveningen. Om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden zal ik de komende weken veel in Scheveningen trainen. Ik train soms doordeweeks mee met TeamNl waar ik met Maxime Jonker en Mirthe Akkerman vaar die ook beiden ILCA6 zeilen. In de weekenden vaar ik met het Nederlands team mee. Eind juli staat nog het Jeugd EK in Thesalloniki, Griekenland op het programma. Dit is mijn voorbereiding voor Youth Worlds. Ik probeer daar een beetje weer in het ritme te komen.

Linde: Ons seizoen begon dit jaar redelijk vroeg op 21 april gingen we al richting Carnac voor het EK Nacra 15. Daarom zijn we over meerdere weken in de winter verspreid naar Barcelona gegaan voor trainingstages waarin we vooral veel uren hebben gemaakt. Toen nog een aantal weken in Nederland en daarna naar Carnac, en daarna begon ook gelijk het wedstrijdseizoen in Nederland (United 4's en de DYR).

Merk je ook dat het veld elk jaar sterker wordt en ook dat je zelf ouder en meer ervaren wordt?

Daan: Het veld wordt steeds sterker natuurlijk, maar je wordt zelf ook beter natuurlijk. Ik probeer zo veel mogelijk uren te maken zodat mijn kans op winnen het grootste is. Aangezien ik zoveel getraind heb afgelopen jaar, ben ik veel ingelopen op de buitenlandse concurrentie. 

Linde: Het niveau gaat ieder jaar een stukje omhoog, steeds meer kennis en iedereen traint ook hard om beter te worden. Maar je groeit zelf ook mee. Bij ons in de Nacra 15 kun je heel veel aanpassen en je ziet dan ook dat er heel veel word uitgeprobeerd om nog een extra stukje harder te gaan.

Flitsende wedstrijden en dito uitslagen en mooie locaties, maar even terug naar het begin. Hoe zijn jullie begonnen met zeilen?

Linde: Ik begon met zeilen eigenlijk door Eva (nu hoofdtrainster bij ZCK! - redactie), mijn grote zus, want die zat op zeilen en dus wilde ik het ook. De eerste keren dat ik meeging naar ZCK mocht ik nog niet zeilen want ik had mijn zwemdiploma nog niet maar toen ik die had gehaald ben ik direct begonnen. Toen ik begon was het vooral vee lol hebben, spelletjes op het water en kennismaken met zeilen. Uiteindelijk ben ik begonnen met Combi's voor een aantal jaar en toen doorgestroomd naar Team Rotterdam (het regionale talenteam voor o.a. Optimisten - redactie). Toen werd het al een stuk serieuzer met selectiewedstrijden en vaker trainen. Uiteindelijk heb ik een jaar het EK gehaald (2018)die toevallig ook in Scheveningen was en een jaar kernploeg(2019-2020) dat helaas wat korter duurde dan verwacht door COVID19. Bij ZCK heb ik het plezier in zeilen gevonden van het leren zeilen tot aan de Combi-wedstrijden en met het ZCK-team we hebben het vooral heel erg leuk gehad en dat is waar het om gaat!

Daan: Mijn zeilavontuur begon allemaal bij het ZCK-zomerkamp (ps. inschrijving 2022 is open!). Toen ik 7 was ging ik met mijn zus mee op kamp. Ik wilde vooral spelen op het strand maar het zeilen vond ik ook fantastisch. Erna heb ik 2 a 3 jaar niks met zeilen gedaan. Toen ik 10 was ben ik weer begonnen met zeilen bij ZCK. Ik begon toen met varen in de weekenden en deed mee met de Combi's. Samen met Linde, Eva en vele anderen deed ik mee met de Combi Rotterdam. Ik heb toen vooral veel plezier gemaakt en de resultaten kwamen vanzelf.  Het jaar daarop heb ik de Combi C overall gewonnen in Hoorn. Vanuit hier ben ik doorgestroomd naar Team Rotterdam.

Hadden jullie altijd al de ambitie om veel te winnen en op WK’s te eindigen?

Daan: Ik had het nooit zo groot verwacht, natuurlijk. Ik had niet kunnen raden dat ik vooraan op EK en WK’s mee zou varen. Ik wilde wél altijd al winnen (kan niet zo goed tegen verliezen(: ). Maar ik had niet kunnen raden dat ik Nederland zou mogen representeren op de Youth Worlds. Zo ver moet je natuurlijk ook niet vooruit kijken. Plezier is het belangrijkst want het zeilen gaat heel veel tijd kosten. Daarnaast als je plezier hebt en je best doet, komen de resultaten vanzelf.

Linde: De ambitie om goed te zeilen was er nog niet toen ik als klein meisje begon maar naarmaate je doorgroeit wil je natuurlijk wel winnen. De eerste keer dat ik echt ging meedoen in het selectieveld wist ik niet eens hoe ik me moest selecteren voor een EK. Totdat Daan meereed en zei: 'Linde als je zo doorvaart kan je het EK wel halen'. Er komt dan wel heel veel op je af. Nu ben ik een stuk ouder en ben ik ook bewuster bezig met zeilen.

Was de groep jeugdzeilers groot in jullie tijd? Hoe was de setting toen?

Linde: Onze groep bij ZCK was best groot samen met mijn zus Eva, Babette Haasnoot, Maud Cheizoo, Finn Snijders, Rik, Daan en ik. Dit was ons zeilgroepje waarmee we naar de combi's gingen. Dit was altijd heel gezellig! Na wat in onze tijd Combi A heette goed te varen mocht ik naar team Rotterdam en vanaf daar door naar kernploeg en nu, net als Daan, het Nationale Trainings Team (NTT). Bij de Nacra 15 ben ik terechtgekomen doordat ik samen met Michiel van der Vorm in Corona-tijd trainde als 'kernploeg zuid'. We hebben vanwege corona eerst nog Laser gezeild en toen een keer Nacra geprobeerd wat ik heel leuk vond. Inmiddels zit ik alweer anderhalf jaar in de Nacra maar zo voelt het niet.

Daan: Ik ben bij ZCK begonnen met Rik, Babette, Maud, Eva, linde, Finn en Renske Bos. Dus we hadden een best grote groep. Wij hadden als coach Bart. Wij gingen altijd samen naar de Combi's en het was hartstikke gezellig. Op gegeven moment haken er sommige af en gaan wat anders met hun leven doen. Toch mooi dat Linde(Nacra) en Finn Snijders (Splash) ook nog zeilen. 

Daan vertelt verder: Linde en ik hebben alletwee een andere boot gekozen en dus een aparte weg naar waar we nu staan. Maar toch hebben we lang bij elkaar gezeten. We zijn samen Team Rotterdam in gegaan. We hebben daar met Maarten Treuren gevaren (die tegenwoordig hoofdcoach Optimist Club Nederland is - redactie). Ik ging het jaar daarop de jeugdploeg in. Toen heb ik Team Rotterdam dus verlaten en ben ik een beetje die connectie verloren. De jaren daarop heb ik in de kernploeg gevaren waar ik twee EK’s heb mogen varen voor Nederland. Waarvan één met Linde in Scheveningen was. Daarna zijn onze paden weer uit elkaar gegaan. Ik ben toen bij de KWVL in Loosdrecht uitgekomen waar een goed Laser-team was. Ze hadden hier Floris van de Werken als coach, die vorig jaar (2021) nog wereldkampioen in de 49-er werd samen met Bart Lambriex. Hij heeft mij veel geholpen in het zeilen en daarnaast was het altijd gezellig.

Zijn er typische ZCK eigenschappen waar je later dankbaar gebruik van hebt kunnen maken en nu zelfs meeneemt naar het WK?

Daan: Ik merk zelf niet echt een scheiding tussen clubs. Er zijn natuurlijk kinderen die alles krijgen, maar je ziet ook dat de kinderen van iets luxueuzere verenigingen ondanks dat ze alles krijgen, helemaal niet per se de beste zeilers zijn. Input = output. Goede spullen brengt je maar zo ver.

Linde: Er zijn zoveel mensen die je leert kennen binnen het zeilen die je steeds maar weer tegenkomt. Daan en ik begonnen samen bij ZCK en hebben toen een tijdje niet bij elkaar gezeten. Bij het eerder genoemde EK kwamen we elkaar weer tegen en na een weer een poos eigen weg gaan we nu samen naar het Jeugd WK: Wie had dat gedacht?! Maar ook buiten ZCK om heb ik vrienden gemaakt, o.a. bij Combi's, die ik nu nog elke dag spreek.

Nog een uitsmijter richting de huidige ZCK-kinderen in de Optimisten?

Linde: Vooral lekker lol hebben. En als je nu al de ambitie hebt: Het lijkt misschien in dit stukje alsof het allemaal heel snel gaat, maar er gaat gewoon tijd overheen. Begin gewoon lekker bij het leuk hebben en het komt allemaal wel een beetje vanzelf.

Daan: Belangrijkste punt is echt plezier hebben. Zolang je het zeilen leuk blijft vinden word je beter. En als je beter wordt en gaat winnen wordt het ook weer leuker.


Ilse JansSen, nog zo'n oud ZCK-er die actief is op het (jeugd) WK!

Zonder organisatie geen (jeugd) WK. Een van de organisatoren is ook al een oud ZCK-er: Ilse Janssen. Aan haar de schone taak om 500 zeilers uit 69 landen te helpen in juli een fijn Allianz Jeugd WK te laten ervaren in de rol van Sailing Manager. Volgend jaar mag ze dat dunnetjes over doen op het WK voor 18+ in 2023. Een kleine kennismaking met haar ZCK-verleden mag niet ontbreken. Ilse, we gaan nog iets verder terug in de tijd op de Kurenpolder. Kan je iets vertellen over jouw ZCK achtergrond?
Ik ben op mijn 6e bij ZCK begonnen in de Cadet als bemanning, een aantal hele leuke jaren met Jip Noordermeer en daarna veel gevaren met Barbara Snieders in de Cadet en 420. In de 420 mooie prijzen mogen winnen en vooral veel geleerd van de wereld en over mezelf. Toen Barbara en ik voor de keuze stonden om door te gaan in de 470 heb ik besloten een andere weg in te slaan, omdat ik ook nieuwsgierig was naar wat er allemaal nog meer te doen is in de wereld naast het zeilen. Ik heb altijd o.a. via mijn ouders, zus en nichtje (Maud, hierboven nog genoemd - redactie) een hele warme band gehouden met ZCK. Ik kom er nog steeds erg graag en het blijft als thuis voelen.

En Ilse, zeil je zelf nog wel eens?

Nee, ik zeil zelf nooit meer. Ik heb hele leuke andere dingen die ik doe, naast mijn werk wat al veel met de watersport te maken heeft. Op een of andere manier blijft het water altijd trekken, woon ik inmiddels op een woonboot en hebben we veel plezier met ons grachtenbootje.

ZCK-ers Ilse Janssen & Barbara Snieders werden 1e in de 420 tijdens het ONK Haringvliet in 1996.

Ik kan me voorstellen dat voor kinderen, ervaren of niet, een Jeugd WK best wel spannend is. Hebben jullie daar tips of manieren voor?

Het zal zeker spannend zijn, maar vooral heel leuk. Mijn enige tip is: geniet van alles wat je meemaakt op het water en op de wal. Het is een super mooie en bijzondere ervaring die je je hele leven meedraagt of je nu wel of niet in de top 3 vaart. Probeer zo fit mogelijk aan de start te verschijnen en maak vrienden voor het leven!

Bij ZCK willen we kinderen graag prikkelen voor het wedstrijdzeilen. Hoe kunnen zij het Jeugd WK volgen?
Je kan uiteraard via de website en social media (Insta, FB) van alles volgen. Daarnaast zal er ook bijna iedere dag een samenvatting online komen van de dag. Uiteraard als je een keer wilt komen kijken, ben je van harte welkom. Het is geen publieks event omdat we dit vooral op de zeilers willen richten, maar voor ZCK leden maak ik graag een uitzondering uiteraard;-)

Naschrift

Linde, Daan en Ilse: wat fijn om een kijkje in de keuken van het Jeugd WK te hebben en te zien hoe je van onze Kurenpolder zomaar op een WK terecht komt. Nou ja, zomaar… Namens ZCK alledrie veel succes op het WK en maak er wat moois van! Wie weet tot op de Kurenpolder!

Nota bene: Interview is tijdens het NSR afgenomen, maar er is met het oog op de datum van het WK gekozen het niet gelijk live te zetten. Bij het uitkomen van dit interview is het NSR dus al geweest :)
tekst: Jasper Leunk