Bij Zeil Club Kurenpolder wordt op 4 verschillende niveaus in de Optimist getraind waardoor alle zeilertjes worden uitgedaagd op hun eigen niveau.

Optmist D zeilers zijn de echte beginners en hebben soms nog nooit (alleen) gezeild. Voor deze beginners organiseren wij de zogenaamde introductiecursus, ook wel beginnerscursus genoemd. Voor meer informatie over de beginnerscursus, kijk onder Leren Zeilen.

Eenmaal de beginnerscursus afgerond dan kan je aansluiten bij de Optimist C zeilers; de beginnende wedstrijd zeilers. Ze weten wat de zeilstanden moeten zijn en zullen onder leiding van de trainers zich verdiepen in het fenomeen wedstrijdbaan, koersen varen inclusief opkruisen en de startprocedure. Met deze kennis zijn de Optimist C zeilers in staat om deel te nemen aan de clubwedstrijden en zullen ze, voorzichtig en onder begeleiding, hun eerste stappen in het wedstrijdcircuit zetten binnen de zogenaamde Combi Rotterdam.

Promoveren naar de Optimist B groep kan op twee manieren: op advies van de trainer of door een verplichte promotie wegens het eindigen in de top van het C klassement in de Combi Rotterdam. De Optimist B groep heeft dus al ervaring met het optimist zeilen en deze ervaring wordt verder uitgebreid tijdens de trainingen op zowel onze eigen plas maar ook op open water. Ook wordt er bij de B meer aandacht gelegd op het optuigen en trimmen van de Optimist, wedstrijdregels, positie in de boot en meer van de details die zorgen dat uiteindelijk de bootsnelheid toeneemt. Naast techniek komt in de B groep ook de tactiek aan bod. Waar kan je de beste start maken, hoe zeil ik de boeien aan, aan welke kant passeer ik iemand enz. Allemaal zaken waar de begeleiding op zal wijzen om net dat voordeel te behalen op de tegenstanders. Ook de B optimisten nemen intensief deel aan het wedstrijdcircuit binnen de Combi Rotterdam.

Optimist A zeilers zijn van het hogere zeilniveau. Boothandeling is meer een tweede natuur geworden en technisch en tactisch worden de laatste puntjes op de i gezet.
De Optimist A groep traint bijna het hele jaar door en zeilt meerdere regionale wedstrijden in het Combi circuit aangevuld met nationale wedstijden. Mogelijk, afhankelijk van de nationale scores, volgt dan mogelijk nog een of meerdere internationale wedstrijden. Om het Optimist A niveau te halen is het van belang om veel wedstrijden te varen zoals de Combi RotterdamUnited-4 en Dutch Youth Regatta. Hier leer je heel veel van, het is erg leuk en je komt ook kinderen uit andere landen tegen waaraan je jezelf kunt meten en kunt optrekken.

Binnen het Optimist zeilen is er dus altijd een niveau dat aansluit bij jou ambities. Door veel te trainen en wedstrijden te varen kun je doorstromen naar een hoger niveau. Als je niet weet welk niveau je vaart kom dan langs voor een proefles. Dan geven onze trainer(s) je advies.

Contact

Kurenpolderweg 31

4273 LA Hank

E-mail