• .

  • .

  • .

  • .

  • .

Zaterdag 6 en zondag 7 mei 2017 organiseert ZCK Open Dagen. Iedereen die geïnteresseerd is in jeugdzeilen is dan van harte welkom. Op beide dagen kun je tussen 10.00 en 15.00 uur komen kijken of meedoen met: – Het klaarmaken (optuigen) van een Optimist zeilboot. – Op de kant eens proberen hoe het is om in een bootje te zitten. – Onder begeleiding, zelf, of samen met iemand in een zeilboot het water op   (wij hebben zwemvesten, neem zelf een wetsuit of zeilpak mee). – Met een van de begeleidingsboten mee om van dichtbij te zien hoe een ervaren    zeiler zeilt. – Zondag 6 mei is de eerste dag van onze beginnerscursus en kun je van dichtbij op   de kant en op het water mee beleven hoe dat is.

Zeilclub Kurenpolder (ZCK) is een jeugdwedstrijdzeilclub aan de Kurenpolder in Hank (Noord Brabant). De Kurenpolder is een afgesloten grindplas waar op veilige wijze gezeild kan worden. Bij ZCK leren kinderen vanaf 7 jaar (met zwemdiploma A en B) alle beginselen van het zeilen. Daarnaast geeft ZCK wedstrijdtraining aan zeilers op verschillend niveau. ZCK-zeilers mogen en kunnen zo deelnemen aan alle zeilevenementen in Nederland. De Optimist ontgroeid? Je kunt makkelijk doorstromen naar een Splash of ander type boot. Ook voor Splash-zeilers verzorgt ZCK trainingen.

Op het terrein van ZCK is een clubhuis met terras waar ouders gebruik van kunnen maken tijdens  de zeiltraining van hun kinderen. Ook is er een strand waar broertjes en zusjes kunnen spelen.  Wil je meer informatie over ZCK, trainingen, zeilwedstrijden of het zomerkamp? Kijk op onze website www.zck.nl en Facebook. Of stuur een mailtje naar This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Zeil Club Kurenpolder is als vereniging gericht op het leren zeilen en het trainen, coachen en begeleiden van jonge zeilers tot wedstrijdzeilers. Kinderen kunnen vanaf 7 jaar bij ons leren zeilen. Het trainen van de zeiltechnieken brengt de jonge zeilers aan de startstreep, het trainen van hun mentale weerbaarheid brengt ze naar de finish. Zeil Club Kurenpolder is van mening dat mentale weerbaarheid, flexibiliteit en doorzettingsvermogen onontbeerlijk zijn voor brons, zilver of goud.

Zeil Club Kurenpolder is een Brabantse vereniging en heeft haar clubhuis aan de afgesloten Kurenpolder. Deze beschermde locatie maakt het voor Zeil Club Kurenpolder mogelijk om zeer jonge zeilers in een veilige omgeving mee het water op te nemen waarbij de focus volledig op de instructie en begeleiding ligt.

In het najaar van 1974 besloot Henk de Jong Sr, huisarts in het Brabantse dorp Dussen, een zeilboot te gaan bouwen voor zijn zonen die toen de leeftijd hadden om zich op een meer serieuze manier met de zeilsport te gaan bezighouden. Na rijp beraad kwam hij uit op de Cadet, een volwaardige wedstrijdboot en uitermate geschikt om het zeilen goed te leren. Met een aantal ouders die enthousiast gemaakt waren, werden in de wintermaanden van 1974-1975 maar liefst 6 Cadetten gebouwd. Ondertussen was ook formeel het Cadetsquadron 251 opgericht en erkend. Het officiële document hiervan is gedagtekend op Kerstavond 1974. Een vriendenkring van 6 families was tijdens de Pinksterdagen van 1975 aanwezig bij de eerste tewaterlating van de 6 boten op de Kurenpolder.

De kersverse club had niet vanaf het eerste beging een clubhuis ter beschikking. De accommodatie bestond uit 5 kisten die als berging en zitplaats dienden. Met jaloerse blikken werd gekeken naar de fraaie accommodatie van de inmiddels al aanwezige surfclub.

Vanaf het begin is enthousiast gewerkt aan de opbouw van de club en haar zeilprestaties. De gezelligheid die daarmee gepaard ging is tot op de dag van vandaag nog medebepalend voor het karakter en de sfeer die we bij ZCK aantreffen.

Vanaf het begin werd het wedstrijdzeilen vooropgesteld want de onderliggende gedachte was dat je dan pas echt leert zeilen. Veel steun werd hierbij gegeven door de Nederlandse Cadetklasse Organisatie die overigens blij was met dit nieuwe squadron, het grootste in Nederland, en konden wij het ons veroorloven om met ingang van 1993 met mede een aantal ZCK Cadetzeilers een Rotterdam squadron van start te laten gaan.

In 1976 ontstond de behoefte ook de jongere kinderen solo te laten zeilen en werden de eerste Optimisten op de Kurenpolder geïntroduceerd.

In 1979. Betrokken de surfers een nieuw clubhuis en kon ZCK de oude behuizing overnemen. Met veel inzet, waarbij vooral Christoffel Kramer genoemd moet worden, werd er gewerkt aan de opbouw van het clubhuis, het terras en later het Optimistenrek, de kleedkamers en het botenhuis. Een prachtig staaltje van vakmanschap en werklust.

De tand des tijds knaagt echter aan alles, vooral aan een (reeds gebruikte) houten constructie. Eind 80-er jaren waren we zonder meer aan een nieuwe accommodatie toe maar daar er onzekerheid bestond of ZCK op de Kurenpolder kon blijven, was het niet verantwoord te investeren in een nieuw clubgebouw. In 1990 kwam die zekerheid en de januari storm bracht de bouwplannen in een stroomversnelling door het dak van het clubhuis te blazen. Dit was het begin van een jaar lang bouwen door vele clubleden waarbij Richard Janssen en Jan Zijlmans zich dermate verdienstelijk hebben gemaakt dat ze tot Lid van Verdienste van ZCK zijn benoemd - geen wassen neus, want dit vereiste zelfs een aanvulling van ons Huishoudelijke Reglement! De geschiedenis van de "grote bouw" is terug te vinden in de fotocollectie in het clubgebouw.

In 1990 is besloten om de 420 bij ZCK te introduceren als opvolger van de Cadet. Een Statuten wijziging maakte het mogelijk dat toen ook zeilers ouder dan 17 jaar lid konden zijn van ZCK. Het karakter van een jeugdzeilvereniging mocht echter niet verloren gaan en dit is dan ook niet gebeurd.

In 1992 werd de Laser als (eenmansboot) opvolger van de Optimist bij ZCK geïntroduceerd om onze zeilers de mogelijkheid te geven zich ook in de richting van een eenmansboot verder te ontplooien. In het jaar 1998 is voor het eerst een volledige wedstrijdserie gevaren op het thuiswater van ZCK. Hieraan wordt deelgenomen door een groeiend aantal "senior sailers".

In 1993 is het clubhuis uitgebreid met een stalling voor materiaal en boten en in 1994 werden er nieuwe motoren aangeschaft. In 1995 werd het nieuwe starteiland in gebruik genomen dat door de nimmer aflatende ijver van Richard Janssen gestalte heeft gekregen.

In 1996 en 1997 is vooral veel aandacht besteed aan het onderhoud van het varend materiaal; zowel Optimisten, Cadetten als Rescues werden grondig onderhanden genomen.

In de zomer van 1998 was Nederland gastland voor het wereldkampioenschap in de Cadet klasse. Dit evenement vond plaats in Hellevoetsluis. De organisatie was voor een zeer groot deel in handen van ZCK. Vooral onze wedstrijdcommissie heeft hier laten zien dat ze voor een evenement van deze omvang hun hand niet omdraaien.

In 1999 werd het 25-jarig bestaan van de club gevierd. Met zeer vele (oud-) leden en bestuursleden, tesamen met enkele vertegenwoordigers van andere clubs, organisaties en lokale overheden, werd deze memorabele gebeurtenis op grootse wijze gevierd.

In 2000 werd de Kurenpolder (andermaal) verkocht. Nu is het de familie Gommers uit Oosterhout die gaat proberen, er een 5-sterren recreatiebedrijf van te maken.

In 2002 organiseerde en had ZCK de wedstrijdleiding voor de allereerste Wereldkampioenschappen Laser 4.7 (jeugd) te Muiderzand.

In 2013 organiseerde ZCK het WK Splash waaraan ook haar zeilers deelnamen.

In 2014 zijn onze splashzeilers naar het WK in Polen.

Het leereffect en de uitdagingen van de clubwedstrijden is voor de beginnende zeiler al uitdagend genoeg. Echter eenmaal in de Optimist C groep dient er een nieuwe uitdaging te worden gevonden in de vorm van echte wedstrijden tegen zeilertjes van andere clubs. Natuurlijk is Zeil Club Kurenpolder niet de enige vereniging met deze wens en dat heeft geleid tot een regionaal systeem van wedstrijden, de zogenaamde Combi-Wedstrijden. Tijdens deze Combi-Wedstrijden worden door verschillende groepen wedstrijd gevaren waarvan de Optimisten A-B-C en D, de Splashes A-B en de Lasers de bekendste zijn. Naast de eenmansbootjes is er ook nog een circuit met de tweemansboten zoals de RS Feva.

Zeil Club Kurenpolder neemt deel aan de Combi-Rotterdam. Deze regio staat bekend om het hoge niveau van de zeilers en zorgt dus voor de juiste uitdaging van onze jonge talenten. De Combi-Rotterdam is een serie van 8 wedstrijddagen georganiseerd door 8 verenigingen in en om Rotterdam. Het Combi-seizoen loopt globaal van mei tot aan de zomervakantie. Plezier en sportiviteit staan voorop bij de Combi-wedstrijden maar bovenal is het de ideale manier om kennis te maken met het wedstrijdzeilen en het doorontwikkelen van de kwaliteiten van de zeilertjes.

Wat is benodigd om aan de Combi-Rotterdam deel te nemen?

Ondanks dat de drempel misschien voor de beginnende zeiler hoog lijkt, valt het uiteindelijk wel mee. Wel dienen er enkele zaken te worden geregeld zoals:

  • Je dient een eigen bootje te hebben, clubbootjes zijn niet beschikbaar voor deze wedstrijden;
  • Je eigen bootje dient verzekerd te zijn, inclusief wedstrijddekking;
  • Je moet je eigen zeiluitrusting hebben waarbij in de temperatuur in mei nog zodanig kan zijn dat een droogpak de voorkeur heeft van de jonge zeilertjes;
  • Vanaf de B-groep dien je een startlicentie bij het Verbond te hebben, dien je ingeschreven te zijn bij de klasseorganisatie (OCN voor de optimisten en SKON voor de Splashes) en dient je bootje een geldige meetbrief te hebben.

Als je meer wilt weten over deelname aan de Combi-Rotterdam dan kan je de website van de Combi bezoeken of, en dat raden we je zeker aan, gewoon de vragen stellen aan de andere ouders tijdens een van de trainingen aangezien we dit allemaal hebben meegemaakt.


           

Het trainen gebeurt in verschillende team, ingedeeld naar leeftijd en type zeilboot. Er wordt momenteel getraind in de Optimist en de Splash. Meer te weten komen over de teams, lees hier verder…

Contact

Kurenpolderweg 31

4273 LA Hank

E-mail

Leden Login